Кухар - це в першу чергу творець прекрасного, смачного, привабливого, винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того, щоб творити.
Народне прислів`я каже:
« Хороший кухар – вартий лікаря! »
Поєднуючи чотири основних смаки ( солодкий, кислий, солоний, гіркий ), використовуючи широку гаму запахів та ароматів, кухар володіє таємницею дії ароматично-смакових компонентів їжі на емоційну сферу нашої психіки. Можливо, саме ця творча сторона праці кухаря і привертає таку велику кількість бажаючих її опанувати.
Кухар може без усяких зусиль організувати і підготувати вечір або урочисту подію. Вільно володіє технологією приготування страв, як легких так і складних, бенкетних. Без проблем складає меню, робить калькуляцію і складає технологічні картки. Вміє готувати, порціону вати і відпускати продукцію. Завжди працює з наснагою і любов`ю, перетворює звичайні продукти на шедеври кулінарії.
Професійно-теоретична підготовка проходить в кабінетах . Для практичних занять використовують лабораторію та їдальню-майстерню.
Кваліфікаційні вимоги:
Повинен знати:
- правила механічної кулінарної обробки сировини та продуктів;
- рецептуру, технологію приготування, вимоги до якості, правила роздачі, строки і умови зберігання страв;
- види, властивості і кулінарні призначення овочів, грибів, круп, макаронних і бобових виробів, сиру, яєць, напівфабрикатів з м`яса, риби, тіста та інших продуктів;
- правила, прийоми та послідовність виконання операцій по їх підготовці до теплової обробки;
- режим і тривалість теплової обробки продуктів;
- ознаки доброякісності продуктів;
- призначення, правила використання технологічного обладнання, виробничого інвентарю, ваговимірювальних приладів, посуду;
- правила і норми охорони праці, виробничої санітарії і гігієни;
Повинен вміти:
- виготовити страви і кулінарні вироби, які потребують простої кулінарної обробки;
- варити, смажити, тушкувати та запікати кулінарні вироби;
- здійснювати первинну кулінарну обробку сирих продуктів;
- готувати порційні напівфабрикати, холодні закуски, перші та другі страви, різноманітні соуси;
- замішувати тісто і випікати з нього вироби;
- визначати якість приготовленої їжі.
- сфера застосування в подальшому.
- медичні обмеження.
Вік по закінченню переліку навчання не менше 16 років.